Dankzij #MeToo oordelen rechters anders over seksuele intimidatie op het werk

#MeToo zet zich in tegen grensoverschrijdend seksueel gedrag. Door het plaatsen van MeToo op sociale media onthullen slachtoffers dat zij zelf in aanraking zijn geweest met seksuele intimidatie. Hoe heeft MeToo de kijk van rechters veranderd ten opzichte van seksuele intimidatie op de werkvloer?

De #MeToo beweging startte in oktober 2017 naar aanleiding van het schandaal rondom de filmproducent Harvey Spector in de Verenigde Staten. Al snel ging de beweging wereldwijd. #MeToo zet zich in tegen grensoverschrijdend seksueel gedrag. Door het plaatsen van #MeToo op sociale media onthullen slachtoffers dat zij zelf in aanraking zijn geweest met seksuele intimidatie. De beweging ziet met name op een situatie waarin de één zich in een afhankelijke positie verkeert ten opzichte van de ander. Niet zelden bleken de incidenten te hebben plaatsgevonden binnen de arbeidsrelatie. 

Wettelijke maatregelen rondom seksuele intimidatie 

Seksuele intimidatie valt in de Arbeidsomstandighedenwet (artikel 3 lid 2) onder psychosociale arbeidsbelasting. Dit betekent dat werkgevers verplicht zijn een beleid te voeren dat erop gericht is om deze vorm van belasting zo veel mogelijk te...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en de complete Arboregelgeving?

Dat kan nu voor

€ 108,00

per jaar

Source URL: https://www.arbowetweter.nl/arbowetweetje/dankzij-metoo-oordelen