Leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt

Sollicitanten uitsluiten, of werknemers ontslaan vanwege hun leeftijd is in principe een verboden onderscheid op grond van leeftijd. Soms is het wel toegestaan. Wanneer maakt een werkgever verboden onderscheid, en onder welke omstandigheden mag dit wel? 

“Ben jij een jonge ambitieuze IT-er en heb je affiniteit met Certificaat beheer?” Het College voor de Rechten van de Mens (CRM) oordeelde dat de minister van Economische Zaken en Klimaat in deze vacaturetekst verboden onderscheid op grond van leeftijd maakte. Ook oordeelde CRM onlangs dat de stichting Bevolkingsonderzoek verboden onderscheid op grond van leeftijd maakte door te bepalen dat screeningsradiologen die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, geen werkzaamheden meer kunnen verrichten.

Arbeidsmarktdiscriminatie en arbeidsdiscriminatie

Arbeidsmarktdiscriminatie (verboden onderscheid tijdens het wervingsproces) en arbeidsdiscriminatie (verboden onderscheid op de werkvloer) komt nog te vaak voor. Jongeren worden benadeeld door vooroordelen van werkgevers dat zij nog te onervaren of onvoldoende verantwoordelijk zijn voor de functie. Vooral ouderen worden door leeftijdsdiscriminatie getroffen, omdat werkgevers...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en de complete Arboregelgeving?

Dat kan nu voor

€ 107,00

per jaar

Source URL: https://www.arbowetweter.nl/arbowetweetje/leeftijdsdiscriminatie