Muziek op de werkvloer

Beethoven, de Rolling Stones of Justin Bieber? Muziek op de werkvloer, is al jarenlang een terugkerend onderwerp van discussie. Terwijl de een zweert bij werken met muziek, krijgt de ander niets op papier. Binnen de wetenschap is deze discussie niet anders en bekijken onderzoekers al jaren de effecten van muziek op de hersenen. Hoe houdt u als werkgever de gemoederen van uw werknemers toch rustig? Hierbij geven wij u een overzicht.

Het Mozart-effect
Al meer dan vijfentwintig jaar geleden werd het Mozart-effect ontdekt, mensen zouden bij het luisteren naar Mozart een betere concentratie hebben. Latere onderzoekers hebben dit effect niet ontkracht maar stellen dat het niet per se de muziek is die leidt tot betere concentratie maar het feit dat het luisteren naar muziek vooral leidt tot een verbeterde gemoedstoestand. Door een beter humeur treden er positieve effecten op, zoals meer productiviteit.

Alleen maar positief?
Het luisteren naar muziek bevordert dus de productiviteit en concentratie, en het werkt tevens tegen een (ochtend)humeur. Bovendien zijn de werknemers effectiever en creatiever door het luisteren naar muziek en leert het medewerkers om te multitasken. Toch zijn niet alle berichten positief. Zo zou de productiviteit alleen maar verbeteren bij relatief eenvoudig werk waar niet te veel cognitieve vaardigheden bij komen kijken. Zo blijkt dat fabrieksarbeiders bijvoorbeeld veel beter werken terwijl zij vrolijke, opzwepende  muziek horen.

Wanneer er sprake is van te veel veranderlijke geluiden, verliezen werknemers juist hun concentratie in plaats van dat het toeneemt. Zo zou het voor de concentratie erg goed werken om een bepaald nummer eindeloos op repeat te zetten. Bovendien zou muziek zonder lyrics beter werken dan muziek met, denk hierbij aan elektronische of juist klassieke muziek.  Dit geldt vooral  voor werknemers die veel schrijfwerk moeten verrichten.

Het is voor werknemers ook beter om te luisteren naar muziek die zij al kennen. Immers, bij nieuwe muziek zullen zij zich juist concentreren op wat er komen gaat in plaats van op hun werk. De concentratie neemt ook af wanneer de werknemer een nummer hoort wat niet naar zijn of haar smaak is. In plaats van een verbetering van de gemoedstoestand levert dit namelijk een verslechtering op, waardoor de positieve effecten juist niet in zullen treden. Een laatste kritiekpunt: muziek die boven de 80 decibel uitkomt kan averechts werken omdat het te hard is.

Wat zegt de Arbowet?
In de Arbowet staan veel verschillende normen voor de inrichting van de werkvloer. Werknemers hebben op grond van de Arbowet recht op een veilige werkomgeving. Bovendien mag het geluid – in verband met de veiligheid – niet boven de hierboven genoemde 80 decibel uitkomen. Over het draaien van muziek op de werkvloer is niets geregeld. Dit zal dan ook afhankelijk zijn van de werkomgeving. Een voorbeeld: binnen de bouw hebben werknemers al hun zintuigen nodig voor een veilige werkomgeving. (Harde) muziek kan dan storend zijn. Binnen een kantooromgeving is de situatie vanzelfsprekend anders.

Een werkgever mag op grond van het instructierecht de regels bepalen met betrekking tot het luisteren van muziek op de werkvloer. Een voorbeeld: je kunt werknemers alleen met een koptelefoon of oortjes muziek laten luisteren zodat zij collega’s niet storen. Nadeel hiervan is wel dat de desbetreffende werknemer zich als het ware afsluit voor de buitenwereld en hierdoor minder zal communiceren. Afhankelijk van de branche, kan ook dit onwenselijk zijn. Het is ook mogelijk om als werkgever muziek helemaal te verbieden, of juist niet.

Kortom, probeer als werkgever in gesprek te treden met je werknemers en goede afspraken te maken die bijdragen aan een goede en vooral veilige werksfeer.


Source URL: https://www.arbowetweter.nl/arbowetweetje/muziek-werkvloer