De AVG - de belangrijkste wijzigingen op een rij

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing in Nederland en is de ‘oude’ Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) vervangen. De AVG is geen onderdeel van de Arbowet, maar wel een belangrijke wet waar iedereen – in Arboland en daarbuiten – mee te maken krijgt. Wat is er veranderd? En waar moet je op letten?

Europese verordening
De AVG is Europese wetgeving (Engels: General Data Protection Regulation (GDPR)) die als doel heeft om persoonsgegevens beter te beschermen – vanwege de snelle technologische ontwikkelingen en globalisering was er nieuwe wetgeving nodig – en die bescherming in de gehele EU gelijk te trekken. Omdat het een verordening betreft is de wetgeving rechtstreeks van toepassing in Nederland. Dit was vroeger niet zo: de Wet bescherming persoonsgegevens was gebaseerd op een Europese richtlijn die via de Wbp is omgezet in het Nederlandse recht.

De AVG is officieel al in werking getreden op 24 mei 2016, maar er zit een periode van twee jaar tussen deze datum en het moment waarop de AVG daadwerkelijk van toepassing is. Organisaties en toezichthouders hadden op deze manier de tijd gehad om zich voor te bereiden. 

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en de complete Arboregelgeving?

Dat kan voor

€ 102,00

p/jaar