Aansprakelijkheid van ondernemers: vijf misverstanden

Een ondernemer is aansprakelijk voor de nadelige gevolgen van het werk dat hij verricht. Daaronder valt onder andere het niet nakomen van afspraken die in de overeenkomst met de klant staan of het leveren van een product met een gebrek.

Om de risico’s op het gebied van aansprakelijkheid goed in te kunnen schatten, hierbij de vijf grootste misverstanden op een rij.

  1. Leveringsvoorwaarden
    Met leveringsvoorwaarden kun je je aansprakelijkheid nooit helemaal uitsluiten, hoogstens beperken. Het is belangrijk dat je je voorwaarden juridisch laat toetsen. Maak je gebruik van de branchevoorwaarden, dan is dat al gebeurd. Let er ook op dat een klant de leveringsvoorwaarden ontvangt voordat hij de offerte tekent, anders kan het juridisch ongeldig worden verklaard.
     
  2. Particulier verzekerd
    Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering vergoedt geen schade die ontstaat door zakelijke aansprakelijkheid. Voor schade die tijdens werktijd ontstaat door een ondernemer, zijn bedrijf of product, is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig.
     
  3. BV
    Ben je niet aansprakelijk omdat je bedrijf een BV is? Dat klopt, maar je haalt wel je inkomen uit de BV en veel schade kan je salaris dus beïnvloeden. Als dat een faillissement tot gevolg heeft en je als bestuurder hebt fouten gemaakt, dan kun je daar persoonlijk voor aansprakelijk worden gesteld.
     
  4. Rechtsbijstandverzekering
    Een rechtsbijstandverzekering helpt je met het uitzoeken of je aansprakelijk bent bij schade. Mocht dat zo zijn, dan vergoedt deze verzekering de schade niet. Een aansprakelijkheidsverzekering zoekt ook uit of je aansprakelijk bent en vergoed vervolgens ook de schade die binnen de voorwaarde vallen.
     
  5. Te duur
    De premie van een aansprakelijkheidsverzekering is gebaseerd op de jaarlijkse schade per branche. Als er veel risico is in een branche, betaal je dus meer, maar loop je hoogstwaarschijnlijk zelf ook meer risico.

Bron: ikwordzzper.nl