Geen overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet, maar toch aansprakelijk

Heftruck

In een opvallende uitspraak van het hof ’s-Hertogenbosch ging het om een arbeidsongeval. Het hof oordeelde dat de werkgever in deze zaak toch aansprakelijk was, ondanks dat hij de Arbeidsomstandighedenwet niet had overtreden. Een zure appel voor de werkgever. Hoe het hof tot dit oordeel kwam zetten wij onderstaand uiteen. 

Wat speelde er?

De werknemer in kwestie was al sinds lange tijd (2002) in dienst als magazijnmedewerker. Hij had verschillende taken, zoals het verplaatsen van goederen met een heftruck of het verzamelen van orders en het sorteren van goederen. De goederen worden in het magazijn per buizenpost verzonden. Het is de taak van de werknemer om deze orders op te halen met zijn heftruck. In 2007 raakt de werknemer betrokken bij een ernstig arbeidsongeval als hij met zijn hoofd bekneld raakt tussen een kast van de buizenpost en de heftruck. De werknemer loopt ernstig hoofdletsel op. 

Onderzoek Arbeidsinspectie

Naar aanleiding van het arbeidsongeval wordt er een onderzoek gestart door de Arbeidsinspectie. De uitkomst is echter dat de Arbeidsomstandighedenwet niet is overtreden door de werkgever. Hierdoor is de werkgever niet aansprakelijk voor de schade die de...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en de complete Arboregelgeving?

Dat kan nu voor

€ 108,00

per jaar