De veiligheidskundige aansprakelijk stellen: kan dat?

Wat als een veiligheidskundige een verkeerd advies geeft of een belangrijke veiligheidsmaatregel over het hoofd ziet, en daardoor een ongeval gebeurt op de werkvloer? Kan een veiligheidskundige aansprakelijk worden gesteld voor de schade die ontstaat door een fout die hij heeft gemaakt?

Als een werkgever zijn werknemers (gevaarlijk) werk laat verrichten zonder hen de nodige veiligheidsmiddelen te geven of zonder veiligheidsmaatregelen te nemen en daardoor een ongeval op de werkvloer gebeurt, is het vanzelfsprekend dat de werkgever aansprakelijk is voor de schade. Het is daarom belangrijk om een veiligheidskundige in dienst te hebben of in te schakelen om bepaalde risico’s op de werkvloer te beperken. 

Veiligheidskundige in dienst
Als de veiligheidskundige in dienst is bij een bedrijf, bijvoorbeeld bij een interne arbodienst, dan kan zijn werkgever aansprakelijk worden gesteld voor de schade door de fout van de veiligheidskundige. Volgens de wet is de werkgever namelijk aansprakelijk voor schade door een fout van zijn ‘ondergeschikte’. Voor aansprakelijkheid van de werkgever moet wel zijn voldaan aan een aantal voorwaarden:

  • De fout van moet een onrechtmatige daad van de...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en de complete Arboregelgeving?

Dat kan nu voor

€ 105,00

per jaar