Werkgever aansprakelijk voor installatie illegale software

Een werkgever is aansprakelijk voor illegaal gekopieerde software die is geïnstalleerd door één van zijn werknemers. Tot dit oordeel kwam de Rechtbank Rotterdam in een recente uitspraak. Hoe zit het nu precies met aansprakelijkheid van een werkgever voor de acties van zijn werknemers? En hoe kan een werkgever dit risico inperken?

Illegale kopie
In de zaak ging het om het volgende. Op een door de werkgever aan de werknemer ter beschikking gestelde laptop bleek een illegale kopie van de software van Siemens te staan. De werknemer had de illegale kopie via internet gedownload en op de laptop gezet. Siemens was het gebruik van de illegale kopie op het spoor gekomen en had beslag gelegd de laptop (na toestemming van de rechter). Daarnaast stelde Siemens de werkgever aansprakelijk voor zijn schade, die volgens Siemens bestond uit misgelopen licentievergoedingen, misgelopen onderhoudsvergoedingen en waardevermindering van het auteursrecht. 

Risicoaansprakelijkheid
In de daarop volgende rechtszaak oordeelde de rechter dat de werkgever aansprakelijk is voor de schade van Siemens op grond van artikel 6:170 BW.

In dit artikel is bepaald dat een werkgever aansprakelijk is voor de schade die...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en de complete Arboregelgeving?

Dat kan nu voor

€ 108,00

per jaar