Wie is aansprakelijk: opdrachtgever of zzp’er?

In maart vorig jaar deed de Hoge Raad een uitspraak waarin een opdrachtgever aansprakelijk werd gesteld voor de schade als gevolg van een ongeval van een door hem ingehuurde zzp’er die reparatiewerkzaamheden uitvoerde. Het is echter niet zo dat hiermee voortaan alle aansprakelijkheid voor letselschade ten laste komt van de opdrachtgever. Maar wanneer dan wel?

Door de uitspraak van de Hoge Raad in maart 2012 is duidelijk geworden dat een zzp’er als zelfstandige niet in alle gevallen zelf aansprakelijk is voor schade die het gevolg is van zijn werkzaamheden. Hoewel in sommige media de indruk wordt gewekt dat na de uitspraak van de Hoge Raad de aansprakelijkheid voor letselschade naar de opdrachtgever is verschoven, is dat in de praktijk meestal niet het geval. Hoe zit dat nu? Daarvoor is het van belang naar de zaak zelf te kijken.

In 2005 werd door het bedrijf Allspan een zzp’er ingehuurd om reparatiewerkzaamheden te verrichten aan een vezelverwerkingsmachine bij een bedrijf in België. Nadat de machine vast liep is de zzp’er er bovenop geklommen en zakte vervolgens door een luik. Hij viel toen in een draaiende schroef met ernstig letsel als gevolg. Uiteindelijk werd een been...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en de complete Arboregelgeving?

Dat kan nu voor

€ 105,00

per jaar