Ziek door meeroken op het werk, werkgever is aansprakelijk
De werknemer in deze zaak raakte door longproblemen gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Hij wijt zijn gezondheidsproblemen aan de rookoverlast op werk en stelt zijn werkgever met succes aansprakelijk.
Wat was er aan de hand?
In 2008 werd er bij de werknemer COPD vastgesteld. In 2016 raakte de werknemer hierdoor gedeeltelijk arbeidsongeschikt. De werknemer wijt zijn gezondheidsproblemen aan de rookoverlast op zijn werk. Hij werkt al sinds 1999 als klusjesman bij een GGZ-instelling en kwam tijdens zijn diensten vaak in rokerige ruimtes. De werknemer is niet de enige die last ondervond van de rokerige ruimtes, ook andere werknemers klaagden veelvuldig over de sigarettenlucht in het gebouw die werd veroorzaakt door bewoners van de GGZ-instelling. Nadat hij arbeidsongeschikt raakte, heeft de werknemer de GGZ-instelling aansprakelijk gesteld.
Standpunt werkgever
De werkgever vindt dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Zo heeft hij een aparte rokersruimte ingericht voor bewoners van de GGZ-instelling en een rookverbod ingesteld op andere plekken van het terrein. Daarnaast betwist de werkgever het causale verband tussen de werkomstandigheden en de gezondheidsproblemen van de werknemer. Hij voert aan dat de gezondheidsproblemen door andere factoren zijn veroorzaakt, zoals door het verleden van de werknemer als roker.
Zorgplicht geschonden
De rechter die zich over de zaak mag buigen vindt toch dat de werkgever zijn zorgplicht heeft geschonden. De werkgever had de wettelijke verplichting om een aparte rookruimte te creƫren met voldoende isolatie en ventilatie en zo te zorgen voor een rookvrije werkomgeving. Dat er desondanks nog veelvuldig klachten binnenkwamen over rookoverlast, wijst erop dat dit niet of niet goed genoeg is gebeurd.
Causaal verband aanwezig
Langdurige blootstelling aan rook wordt als zeer ongezond beschouwd. De rechter vraagt een deskundige, een longarts, om het causaal verband te onderzoeken. De longarts heeft bevestigd dat de langdurige blootstelling op het werk hoogstwaarschijnlijk heeft bijgedragen aan het ontstaan of het verergeren van COPD van de werknemer. Andere factoren, zoals het verleden van de werknemer als roker, worden door de longarts uitgesloten als hoofdoorzaak van het ontstaan van COPD. De rechter oordeelt daarom dat er naast een schending van de zorgplicht ook sprake is van causaal verband. De werkgever is daarom aansprakelijk voor de door de werknemer geleden schade.
Wat maakt deze uitspraak speciaal?
Het aansprakelijk stellen van een werkgever is alleen mogelijk wanneer de zorgplicht is geschonden en het causaal verband is bewezen. Met name het bewijzen van causaal verband levert in de praktijk nogal eens problemen op. Deze uitspraak laat zien dat het inschakelen van een deskundige - in dit geval een longarts - de doorslag kan geven.