60-plussers uitsluiten van ploegendienst, mag dat?

Ploegendienst

Ja dat mag, oordeelt het Hof. Er is geen sprake van een verworven recht om ploegendiensten te mogen werken. Ook is er geen sprake van leeftijdsdiscriminatie. Hoe zit dat?

Wat was er gebeurd?

Het gaat in deze zaak om een groep werknemers die al jaren in ploegendiensten werken. Op enig moment wil de werkgever hen overplaatsen naar de reguliere dagdiensten. Hij stuit op weerstand: de werknemers lopen hierdoor ploegentoeslag mis. Zij willen dit extraatje op hun salaris liever niet missen en stellen zich op het punt dat er sprake is van een verworven recht om in ploegendiensten te werken.

Instemmingsaanvraag ondernemingsraad

Tegelijkertijd loopt er een consultatieprocedure bij de ondernemingsraad (OR). De werkgever heeft een instemmingsaanvraag ingediend over een meer duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Hierin staat bijvoorbeeld opgenomen dat alle werknemers boven de 60 - ter bevordering van de duurzame inzetbaarheid - alleen nog maar in dagdiensten mogen werken. Dit is ook in lijn met de toepasselijke cao waarin een afbouwregeling staat opgenomen. De OR geeft instemming.

Geen verworven recht

In de contracten van de werknemers staat niet opgenomen dat zij ploegendiensten zullen werken. Ook wordt de ploegentoeslag apart benoemd en niet als onderdeel van het brutosalaris. Dit betekent dat de werknemers alleen recht hebben op ploegentoeslag àls er een ploegendienst wordt gewerkt. In de contracten staat een eenzijdig wijzigingsbeding. Dit betekent dat de werkgever eenzijdig de roosters mag aanpassen. Kortom, er is nergens schriftelijk vastgelegd dat de werknemers recht hebben op een ploegendienst. Het Hof oordeelt dat er geen sprake is van een verworven recht.

Zwaarwichtig belang

Ten tweede oordeelt het Hof dat de werkgever een zwaarwichtig belang heeft om een aantal productielijnen terug te dringen. Dit dwingt tot een kostenreductie, waarvan het terugdringen van het aantal ploegendiensten een onderdeel is.

Geen leeftijdsdiscriminatie

Ten derde oordeelt het Hof dat er geen sprake is van leeftijdsdiscriminatie. Het uitsluiten van werknemers boven de 60 van ploegendiensten vormt een direct onderscheid op grond van leeftijd. Dit mag op het moment dat hiervoor een wettelijke rechtvaardigingsgrond bestaat. Het terugbrengen van het aantal ploegendiensten voor oudere werknemers is een legitiem doel. Ook heeft de werkgever de juiste middelen gebruikt: een duurzaam inzetbaarheidsbeleid dat is afgestemd met de OR.

Geen geluk voor de werknemers in deze zaak!