Alcoholverslaving op de werkvloer

alcoholverslaving werkvloer

Alcoholverslaving in Nederland komt voor en alcohol op de werkvloer daarom ook. De kantonrechter in Amsterdam wees recent een ontbindingsverzoek af van een ernstig alcoholverslaafde werknemer. De les? Het opstellen en nakomen van een deugdelijk ADM-beleid is essentieel.

De werknemer in kwestie is sinds maart 2015 bij de werkgever in dienst als schoonmaker. De eerste jaren van het dienstverband verlopen vlekkeloos. Pas in oktober 2020 ontvangt de werknemer een officiële waarschuwing omdat hij onder invloed van alcohol op de werkvloer is verschenen. In mei 2021 meldt de werknemer zich ziek. Er volgt een lastige periode waarin de werknemer af en aan arbeidsongeschikt is.

Re-integratie inspanningen

De werknemer houdt zich tijdens periodes van ziekte niet aan het verzuimreglement van de werkgever. Hij komt zijn re-integratieverplichtingen niet na en is vaak onbereikbaar voor de bedrijfsarts. De werkgever geeft verschillende waarschuwingen en schort het loon op, maar niks werkt. Het UWV oordeelt in een deskundigenoordeel dat de werknemer zijn re-integratieverplichtingen onvoldoende is nagekomen.

Afkickkliniek

Begin 2023 wordt de werknemer opgenomen in een afkickkliniek. Daarna gaat het weer...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en de complete Arboregelgeving?

Dat kan nu voor

€ 108,00

per jaar