Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving in Nederland komt voor en alcohol op de werkvloer daarom ook. De kantonrechter in Amsterdam wees recent een ontbindingsverzoek af van een ernstig alcoholverslaafde werknemer. De les? Het opstellen en nakomen van een deugdelijk ADM-beleid is essentieel.
De werknemer in kwestie is sinds maart 2015 bij de werkgever in dienst als schoonmaker. De eerste jaren van het dienstverband verlopen vlekkeloos. Pas in oktober 2020 ontvangt de werknemer een officiƫle waarschuwing omdat hij onder invloed van alcohol op de werkvloer is verschenen. In mei 2021 meldt de werknemer zich ziek. Er volgt een lastige periode waarin de werknemer af en aan arbeidsongeschikt is.
Re-integratie inspanningen
De werknemer houdt zich tijdens periodes van ziekte niet aan het verzuimreglement van de werkgever. Hij komt zijn re-integratieverplichtingen niet na en is vaak onbereikbaar voor de bedrijfsarts. De werkgever geeft verschillende waarschuwingen en schort het loon op, maar niks werkt. Het UWV oordeelt in een deskundigenoordeel dat de werknemer zijn re-integratieverplichtingen onvoldoende is nagekomen.
Afkickkliniek
Begin 2023 wordt de werknemer opgenomen in een afkickkliniek. Daarna gaat het weer even goed, maar vanaf juni 2023 verschijnt de werknemer helemaal niet meer op werk. Ondertussen komt het boven water dat de werknemer al jaren een tweede baan heeft bij de concurrent. Saillant detail: de werknemer was bij de concurrent ook langdurig ziek gemeld. Voor de werkgever is de maat vol: hij wil de arbeidsovereenkomst ontbinden op grond van ernstig verwijtbaar handelen.
Ziekte
Het staat vast dat de werknemer onvoldoende heeft meegewerkt aan zijn re-integratie. Aangezien de werknemer lijdt aan een (ernstige) alcoholverslaving valt dit de werknemer niet te verwijten. De werkgever heeft steeds gebruikgemaakt van loonopschortingen en een strenge toon, maar dit heeft volgens de kantonrechter weinig zin in het geval van een ernstig verslaafde werknemer.
De werkgever had zich, in samenspraak met de bedrijfsarts, moeten concentreren op intensieve begeleiding van de werknemer. De kantonrechter wijst daarom het ontbindingsverzoek af.
Lessen voor de praktijk
Deze uitspraak laat zien dat het ontbreken van een deugdelijk ADM-beleid en het op onjuiste wijze aanpakken van de begeleiding en re-integratie van een alcoholverslaafde werknemer kan leiden tot afwijzing van een ontbindingsverzoek.
Kamp je als werkgever met een werknemer met een drugs- en/of alcoholverslaving? Neem dan in elk geval onderstaande punten in acht:
- Een (alcohol-)verslaving is een ziekte. Schakel daarom zo snel mogelijk de bedrijfsarts in voor het bieden van adequate begeleiding.
- Maak een duidelijk ADM-beleid. Daarnaast moet het voor werknemers duidelijk zijn welke consequenties er verbonden zijn aan een overtreding (waarschuwing, schorsing, ontslag).
- Volg de STECR-richtlijn voor Verslaving en Werk.