Mag een werkgever naar de vaccinatiestatus van een werknemer vragen?

Een werkgever mag een werknemer niet verplichten zich te laten vaccineren, omdat dat in strijd is met de grondrechten van de werknemer (‘onaantastbaarheid van het lichaam’). Maar hoe zit het met het vragen naar (en registreren van) de (COVID) vaccinatiestatus van werknemers? 

Steeds meer werkgevers willen een coronatoegangsbewijs zien of vragen naar de vaccinatiestatus voordat ze werknemers toelaten op locatie. Het bedrijf LeasePlan kwam bijvoorbeeld onlangs in het nieuws omdat het zijn personeel vraagt of het zich heeft laten vaccineren. Ook Deloitte houdt naar eigen zeggen ‘steekproeven’ en vraagt om een coronapas. De regering wil een wettelijke basis creëren om werkgevers naar een coronapas te laten vragen.

Bijzonder persoonsgegeven

Of een werknemer is gevaccineerd zegt iets over zijn of haar gezondheid en is daarom een bijzonder persoonsgegeven. Bijzondere persoonsgegevens mag een werkgever niet zonder wettelijke grondslag verwerken. Het registreren (= verwerken) van een antwoord van de werknemer mag dus zonder wettelijke grondslag sowieso niet, tenzij er sprake is van vrije toestemming (en dát is juist het lastige van een werkgever-werknemer relatie, vanwege de...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en de complete Arboregelgeving?

Dat kan nu voor

€ 108,00

per jaar