Parkeren en de Arbowet

Werknemers die met de auto naar het werk komen, moeten hun auto ergens kunnen parkeren bij het bedrijf. Maar waar? En wat wordt er in dat kader van de werkgever verwacht? Hoe zit dat arbotechnisch en arbeidsrechtelijk?  

Nederlanders vervoeren zich normaalgesproken massaal naar werk. Het CBS vermeldt dat van de 9.000 kilometer die alle Nederlandse inwoners samen gemiddeld afleggen om dagelijks van en naar het werk te gaan, bijna driekwart met de auto wordt afgelegd. Ter vergelijking: de trein wordt gebruikt voor 12 procent van deze kilometers. 

Geen wettelijk recht

Het is goed om te beginnen bij het begin: in Nederland bestaat er geen wettelijk recht op (gratis) parkeren. Werknemers kunnen dus geen parkeerplek afdwingen, tenzij werkgever en werknemer dit afspreken. Dit kan in de arbeidsovereenkomst. Het is raadzaam hierover, als mogelijk secundaire arbeidsvoorwaarde, concrete afspraken te maken. 

De zin van beleid

Ondanks dat het geen recht is, is het voor werknemers vaak wel mogelijk om op of onder (in bijv. de garage) het bedrijventerrein te parkeren. Ook kan sprake zijn van een parkeerplaats die zich op enkele minuten lopen van het kantoor bevindt. Het is gebruikelijk en...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en de complete Arboregelgeving?

Dat kan nu voor

€ 108,00

per jaar