Permanent thuiswerken, ook na de corona crisis?

Facebook wil zijn werknemers ook na de corona crisis toestaan om vanuit huis te werken. Het doel is zelfs dat binnen vijf tot tien jaar de helft van de werknemers permanent werkzaam is op afstand. In hoeverre kunnen werknemers verplicht worden om straks gedeeltelijk of geheel thuis te werken? 

Facebook is niet het eerste bedrijf dat dergelijke maatregelen aankondigde: al eerder communiceerden techbedrijven Twitter en Square dat zij volledig thuiswerken op de lange termijn zullen toestaan en zelfs zullen motiveren. 

Thuiswerken is geen recht, ook niet tijdens de pandemie 

Thuiswerken vanwege de corona crisis is geen recht voor de werknemer, blijkt uit de rechtspraak (Zie o.a. Rechtbank Gelderland van 16 juni 2020 (ECLI:NL:RBGEL:2020:2954). In een uitspraak van juni 2020 wilde de werkneemster thuis werken omdat door de overheid was opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. Daarnaast vreesde zij dat haar collega’s zich niet aan de regels zouden houden. De rechter gaat hier niet in mee en stelt dat een absoluut recht op thuiswerken niet bestaat, ook niet tijdens een pandemie. Dit kan anders zijn als de werkneemster tot een risicogroep behoort en het op kantoor werken een gevaar...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en de complete Arboregelgeving?

Dat kan nu voor

€ 108,00

per jaar