Schuif- en draaideuren als vluchtroute

Mogen schuifdeuren en draaideuren als vluchtroute dienen? Deuren die in vluchtroutes liggen en tegen de vluchtrichting indraaien, leveren het gevaar op dat zij geblokkeerd kunnen raken. Bij het niet tijdig openen ervan zou een groep mensen op de vlucht zich ertegen aan kunnen drukken. In het Bouwbesluit 2012 zijn er eisen gesteld die inhouden dat deuren niet tegen de vluchtrichting mogen indraaien wanneer er meer dan zestig personen op zijn aangewezen om te voorkomen dat deuren in vluchtroutes het vluchten belemmeren. Een draaideur moet worden aangemerkt als een deur die tegen de vluchtrichting indraait (want hij draait naar binnen toe, niet naar buiten). Zolang er minder dan zestig personen op zijn aangewezen is een draaideur dus toegestaan binnen een vluchtroute.

Schuifdeur
Het nadeel van een schuifdeur is dat de deur niet geopend kan worden bij lichte druk tegen de deur. Als toegangsdeur én deur die onderdeel is van een vluchtroute, is een schuifdeur geoorloofd, zolang er niet meer dan honderd personen op de deur zijn aangewezen in de vluchtroute.

Zowel een schuifdeur als een draaideur kunnen echter nooit een nooddeur zijn (een deur die alleen geopend wordt in geval van nood)...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en de complete Arboregelgeving?

Dat kan nu voor

€ 108,00

per jaar