Stuwmeer aan vakantiedagen

Dit jaar hebben veel werknemers minder vakantie opgenomen: afgezien van een rustige zomerperiode heeft de coronacrisis het bijna onmogelijk gemaakt om in 2020 uitgebreid vakantie te vieren over de grens. Deze openstaande vakantiedagen worden meegenomen naar het nieuwe jaar, vaak tot onvrede van de werkgever. Waarom is een stuwmeer aan vakantiedagen onwenselijk? 

Nu de coronacrisis voortduurt, lijden veel werkgevers aanzienlijk omzetverlies. Naast de looncompensatie die zij op grond van de NOW-regeling vanuit de overheid ontvangen, onderzoeken werkgevers of er nog andere maatregelen mogelijk zijn om hun onderneming draaiende te houden. Een van deze maatregelen is het slim inzetten van arbeidsproductiviteit.

(Te) veel openstaande vakantiedagen 

Een zogeheten stuwmeer aan vakantiedagen is onwenselijk om verschillende redenen. Openstaande vakantiedagen drukken op de balans van een bedrijf: een onderneming moet geld reserveren voor de openstaande maar niet-gebruikte vakantiedagen. Daarnaast vrezen werkgevers dat hun werknemers massaal op vakantie zullen gaan zodra dit weer mogelijk is. Er zijn dan (te) weinig werknemers om de drukte op te vangen. Tenslotte is het opnemen van...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en de complete Arboregelgeving?

Dat kan nu voor

€ 107,00

per jaar