Werknemer verzwijgt oogaandoening tijdens sollicitatie 

Oogcontrole

Een werknemer wordt ontslagen omdat hij tijdens zijn sollicitatie niets heeft gezegd over een ernstige oogaandoening. De aandoening is dermate erg dat de werknemer zijn functie als brugwachter niet langer veilig kan uitvoeren. Had hij dit moeten melden? 

Wat was er aan de hand? 

De werknemer lijdt aan een glaucoom. Dit is een ernstige oogaandoening waarbij het zicht (zeer) ernstig vermindert. De aandoening verergert met de jaren. Tijdens de laatste afspraak met de oogarts geeft deze aan dat de werknemer praktisch blind is geworden. Hij moet zijn werkzaamheden als brugwachter in Amsterdam daarom stilleggen. 

Beroep op dwaling 

Naar aanleiding van het gesprek met de oogarts meldt de werknemer bij zijn werkgever dat hij zijn werkzaamheden moet neerleggen. Bij de werkgever schiet dit in het verkeerde keelgat. Hij is namelijk nog niet zo lang in dienst. Waarom heeft de werknemer hier niets over gezegd tijdens zijn sollicitatie? De werkgever voelt zich voor de gek gehouden en beroept zich op dwaling: hij vernietigt de arbeidsovereenkomst. 

Hoe zit het wettelijk? 

Een werkgever zit niet te wachten op een arbeidsongeschikte werknemer, zeker niet wanneer de werknemer nog maar net gestart is. Toch...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en de complete Arboregelgeving?

Dat kan nu voor

€ 109,00

per jaar