De AVG - de belangrijkste wijzigingen op een rij

AVG-wet

Europese verordening
De AVG is Europese wetgeving (Engels: General Data Protection Regulation (GDPR)) die als doel heeft om persoonsgegevens beter te beschermen – vanwege de snelle technologische ontwikkelingen en globalisering was er nieuwe wetgeving nodig – en die bescherming in de gehele EU gelijk te trekken. Omdat het een verordening betreft is de wetgeving rechtstreeks van toepassing in Nederland. Dit was vroeger niet zo: de Wet bescherming persoonsgegevens was gebaseerd op een Europese richtlijn die via de Wbp is omgezet in het Nederlandse recht.

De AVG is officieel al in werking getreden op 24 mei 2016, maar er zit een periode van twee jaar tussen deze datum en het moment waarop de AVG daadwerkelijk van toepassing is. Organisaties en toezichthouders hadden op deze manier de tijd gehad om zich voor te bereiden. 

Voor wie geldt de AVG?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt moet zich aan de AVG houden. Onder verwerken valt niet alleen het opslaan van gegevens, maar bijvoorbeeld ook het verzamelen, analyseren, ordenen, bewerken, opvragen en combineren ervan.

Persoonsgegevens zijn, zo volgt uit de definitie van de AVG (artikel 4): ‘alle informatie over een...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en de complete Arboregelgeving?

Dat kan nu voor

€ 105,00

per jaar