Betaald ouderschapsverlof moet zorgen voor een betere verdeling tussen arbeid en zorg

Ouderschapsverlof

Bij de geboorte van een kind komt er veel op kersverse ouders af. Het kabinet wil – in navolging van Europese wetgeving – dat ouders meer mogelijkheid krijgen om werk en zorg beter te kunnen combineren. Daarom krijgen alle ouders (zowel mannen als vrouwen) vanaf 2 augustus 2022 negen weken ouderschapsverlof met (gedeeltelijk) behoud van hun salaris. Wij zetten de belangrijkste wijzigingen uiteen. 

Wat zegt de wet nu?

Ouderschapsverlof is niet nieuw. Iedere ouder heeft nu al recht op 26 weken ouderschapsverlof op basis van een fulltime dienstverband (40 uur). Deze 26 weken kunnen worden opgenomen tot het achtste levensjaar van het kind. Werkt de ouder minder dan 40 uur, dan zullen de 26 weken ouderschapsverlof naar rato worden berekend. Dit volgt uit de Wet Arbeid en Zorg. Ouderschapsverlof is onbetaald, tenzij de werkgever hier andere afspraken over heeft gemaakt. Daarnaast bouwt de ouder geen vakantie-uren op tijdens het ouderschapsverlof. 

Waarom nu? 

Uit onderzoek van de Sociaal Economische Raad (SER) blijkt dat betaald ouderschapsverlof bijdraagt aan de arbeidsparticipatie van vrouwen en aan de betrokkenheid van mannen bij de zorg en opvoeding van...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en de complete Arboregelgeving?

Dat kan nu voor

€ 108,00

per jaar