Roken op het werk anno 2023: hoe zit dat?

Roken

De afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van roken op de werkvloer. Hoe zit het met roken op het werk anno 2023? Aan de hand van recente rechtspraak geven wij een overzicht.

Wat zegt de wet?
In de Tabaks- en Rookwarenwet staat dat werknemers recht hebben op een rookvrije werkplek. De werkgever moet hiervoor zorgen door een duidelijk rookbeleid op te stellen. Het opstellen van een rookbeleid alleen is niet voldoende. Als werknemers zich niet houden aan de regels is het aan de werkgever om het rookbeleid na te leven en verdere stappen te ondernemen, zoals een ontslag (op staande voet). Sinds 1 januari 2022 mogen er in organisaties geen gesloten rookruimtes meer zijn. De enige plek waar nog gerookt mag worden is in de buitenlucht op een daarvoor door de werkgever aangewezen plek.

Voorbeeld 1: ontslag op staande voet 

De werknemer in de eerste zaak werkte bij een fabrikant van auto-onderdelen. Hij werd op staande voet ontslagen omdat hij op de productieplek rookte. Dit was zowel in strijd met de wet als met de interne bedrijfsregels. De werkgever had, in overleg met de ondernemingsraad, alle productieplekken aangewezen als risicovolle plekken. De kantonrechter vond het ontslag...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en de complete Arboregelgeving?

Dat kan nu voor

€ 108,00

per jaar